vakablak

A blogvilág saját halottja. A 0-bitek rezervátuma.

Friss topikok

Ajánlat (avagy a 2008-as népszavazás alternatívája)

2008.01.12. 20:43 vakablak

Mint közismert, 2008-ban az alábbi kérdések ügyében népszavazás lesz Magyarországon:
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?
Egybehangzó médiahírek szerint a népszavazás költsége nagyjából ötmilliárd forintot fog kitenni.

Szeretnék e helyütt ajánlatot tenni egy alternatív megoldásra, mellyel - mint alább kifejtem majd - mindenki csak jól járna.

Ajánlatom lényege, hogy a magas költségekre való tekintettel ne a magyar néptől várjunk választ - a kérdéseket megválaszolnám inkább én, sokkal olcsóbban.  Egész pontosan két és fél milliárd forintért (2.500.000.000Ft, plusz áfa) teljesen megbízható választ adnék a fenti kérdésekre. 

Ez nem csak 50%-os megtakarítást jelent az adófizetők pénzéből, de rengeteg járulékos problémát is megold, illetve enyhít.  Egy ilyen népszavazás egy hallatlanul bonyolult, összetett és munkaigényes eljárás, azaz rengeteg emberi munkaerőt fordíthatna az ország más, hasznos tevékenységekre.  A népszavazással kapcsolatos, a környezetet terhelő tényezőket is mind kikapcsolnánk egy csapásra.  Ha ajánlatomat elfogadják, rengeteg papírt takarítunk meg, ugyanígy a környezetre ártalmas nyomdafestéket, szállítást, esetleges bezúzást és újrafeldolgozást.  A szavazás előkészületei során, majd a szavazás napján rengeteg üzemanyagot és áramot spórolhatnánk, ami mind-mind környezeti faktor.  Ne felejtsük ki az emberi tényezőt sem.  Már ezidáig is hallatlanul sok idegeskedést okozott a politikai paletta minden oldalán ez a népszavazás.  Ha ezt egy ilyen költségkímélő módszerrel helyettesítenénk, mind ez az izgalom egy csapásra megszűnne.  Ha mégis a nép szavazna, az minden bizonnyal az ország hangulatának további romlásához vezetne, beleértve az eltérően szavazó emberek egymás közötti konfliktusait, melyek családokat, barátságokat tehetnek tönkre, és megmérgezhetik számos munkahely és lakóközösség légkörét.

A népszavazás eredménye egyébként is kétséges.  Lehet, hogy érvénytelen lesz az alacsony részvétel miatt.  Lehet, hogy szoros lesz az eredmény, ami a szavazatok többszöri, felszültséggel és vádaskodással teli újraszámoltatásához vezet, s ez nem jó az országnak, még további politikai és közéleti izgalmakat és bonyadalmakat okoz.  Mindez a probléma fel sem merülne, ha elfogadnák igen kedvező ajánlatomat, és a várható költségeknek csupán feléért (két és fél mrd. Ft + áfa) lehetővé tennék, hogy gyorsan, precízen, környezeti károktól mentesen, idő- és energiapocséklás nélkül egyértelműen megmondjam a helyes válaszokat.

Ráadásul ezzel is enyhítenénk az ország megosztottságát.  Bármi is lenne a népszavazás eredménye, az bizonyos, hogy azért az ország egyik fele hevesen gyűlölni kezdené a másik felét, amely viszont nem is titkolt (úgynevezett "kaján") kárörömmel ünnepelne, még egy újabb taszítást adván az országnak a polgárháború felé.  Ha én mondhatnám meg a kérdésekre a helyes válaszokat, akkor legfeljebb engem utálnának sokan, de ez benne van már az árban (szóval ezt most nem panaszkodásból mondtam.)

Természetesen számlás megoldásról beszélünk.  (Ne is tessék kérdezni, áfa nélkül ez nem megy.)  Viszont, mivel a megrendelő az állam, ez mégiscsak egy nagyon kreatív könyvelési dolog lenne, mert én ugye az áfát azonnal befizetném.  Ráadásul a teljes nettó összegre (mínusz költségek) fizetnék céges adókat, tébét, nyugdíjat, szja-t, ami által relatíve egyre csak olcsóbb lesz az ügy az adófizetőknek.  Szerződésben vállalnám ezen kívül, hogy a teljes tisztára mosott fennmaradó adózott összeget Magyarországon verném el kurvákra költeném el csupa olyan árura és szolgáltatásokra, amikért számlát is kérek és kapok, azaz a fehér gazdaságot élénkíteném.

A válaszok eljuttatása a parlamentbe és a sajtóhoz a saját költségemen történne, azt külön nem számolnám fel.

Kéretik ezt az ajánlatot jól megfontolni.

1 komment

Címkék: tandíj népszavazás vizitdíj napidíj költségmegtakarítás

A bejegyzés trackback címe:

https://vakablak.blog.hu/api/trackback/id/tr97294955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jacobie 2010.01.19. 10:39:59

Milyen kár, hogy nem fogadták el.
süti beállítások módosítása