vakablak

A blogvilág saját halottja. A 0-bitek rezervátuma.

Friss topikok

Megmondom ki vagy, három kérdésből

2008.09.28. 15:02 vakablak

Ma reggel azon merengtem (sokadszor), most épp a fürdőkádban, hogy tényleg, miben is különbözik a mo.-i jobboldal a szélsőjobbtól.  Rendszeres vád a jobboldal részéről, hogy az MSZP meg a körülöttük lévők őket aljas módon összemossák a szélsőjobbal.  És valóban, rendszeresen olvasok olyan véleményeket, hogy a jobb és a szélsőjobb igazából összeérnek, összefolynak, hogy a distinkció már alig lehetséges.

Kádbeli elmélkedéseimnek az lett az eredménye, hogy igenis van különbség a jobb és a szélsőjobb között.  Mert igaz ugyan, hogy ugyanazokat a könyveket olvassák, ugyanazt gondolják a kormányról, az összes baloldaliról és liberálisról (pl. nemzetáruló bitang, bűnöző banda), hogy mindkét csoportban zsidóznak és cigányoznak, hogy alapvetően ugyanazzal a konzervatív, hol kvázi-kereszténynek, hol turulos ősmagyarnak mutatkozó világképpel rendelkeznek, hogy a kormányt mindkettejük szerint dönteni és elkergetni kell, és az is igaz, hogy a fórumokon/blogon ill. tüntetéseken megjelenő jobb-szélsőjobb érzelmű emberek zöme egymástól megkülönböztethetetlenül erőszakkal, elkergetéssel, adott esetben likvidálással fenyegetik a velük egyet nem értőket (pl. lógni fogtok), a két csoport közé egyenlőségjelet tenni mégsem lehet.  Azonos (vagy közel azonos) retorika mellett pl. a magukat mérsékelt jobboldalinak tartó polgártársak jobbára sokkal cizelláltabban zsidóznak, mint a másik csoport tagjai, a cigányoktól is csak a létezésükhöz szükséges minimumot (segély) vonnák el és a törvényeket szigorítanák, szemben a másik csoport polgárháborús-vérgőzös, masszívan fasiszta ötleteivel. 

De a legfőbb különbség mégis a verbális agresszió fizikaira váltására való képességben és elhatározásban van.  Igaz, ami igaz, ezt el kell ismerni.  A magát mérsékeltnek valló Fidesz- ill. (virtuális) KDNP-közönség még sosem tört-zúzott a nyílt utcán - ők megmaradnak a leplezetlen drukkolásnál, meg az utólagos apológiáknál, politikai szinten pedig az események kiaknázásánál.  Akkor is, a különbség, az különbség: a szélsőjobb fizikailag erőszakos, a (mérsékelt) jobboldal pedig nem.

Ezért aztán a kádban feküdve kifejlesztettem az egykérdéses vakablak-tesztet, melynek őszinte megválaszolása nagy valószínűséggel megmutatja a válaszoló jobb-szélsőjobb szimpatizánsról, hogy melyik csoportba tartozik.  Így hangzik: "Jó ötlet-e elégedetlenségünket tüntetés közben molotov-koktél-dobálással kifejezni?"

De minek is maradnánk meg egy kérdésnél?  Hamar rájöttem, hogy mindösszesen három kérdésből szinte tökéletes biztonsággal meg lehet határozni a mai Mo. bármely nem apolitikus polgáráról, hogy melyik táborhoz tartozik.  Íme az ultimatív vakablak-féle politikai hovatartozás-teszt:

  1. Nemzetáruló-e a Gyurcsány-kormány?
  2. Jó ötlet-e elégedetlenségünket tüntetés közben molotov-koktél-dobálással kifejezni?
  3. Ésszerű ötlet-e az egészségügyet magántőke-bevonással megreformálni?

A három kérdésre összesen nyolcféleképpen lehet felelni.  A lehetséges válaszok egy része politikailag értelmezhetetlen, viszont szinte bizonyosan nincs is olyan ember ma Mo.-on, aki ezeket az érvénytelen kombinációkat lépné meg.  Íme a táblázatos megfejtés:

  Gyurcsány népnyúzó molotov Eü. magántőke  
0 nem nem nem szocialista
1 nem nem igen liberális
2 nem igen nem agyhalott/vicceskedő
3 nem igen igen agyhalott/vicceskedő
4 igen nem nem Fidesz-KDNP
5 igen nem igen Mikola István, ill. rokona vagy üzlettársa
6 igen igen nem szélsőjobbos
7 igen igen igen agyhalott/vicceskedő

 

Egyszerű lett a világ. :)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vakablak.blog.hu/api/trackback/id/tr42685727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2008.09.28. 18:24:26

ügyes. :)
(engedelmeddel linkellek nálam.)

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.09.29. 08:49:28

Kedves Kopp! Én szellemesnek tartom a te fenti írásodat, de nem ezért írok most. Azt rovod fel nekem, az én írásommal kapcsolatban, hogy nem moderálok. Sajnos én egy egyszemélyes blog vagyok,s néha aludni, dolgozni is szoktam. Valóban felháborító volt az akasztással fenyegetőző, egyébként pedig rasszista, primitív hozzállás. De csak ma reggel tudtam elolvasni.
Egyébként pedig én soha nem állítottam, hogy én tojom a bölcsek kövét. Van véleményem, amit szívesen megvitatok bárkivel, de nem az olyan szitkozódó primitív figurákkal, mint a kopp nick-nevű.
Egyébként nem tartom magam jobboldalinak, ezt, ha több írásom is elvolvasod, te is láthatnád.

vakablak 2008.09.29. 13:09:23

Kedves Proszektúra! Szerencsére nem én vagyok "Kopp" (Dunának is mennék rögvest), Kopp, az a fasiszta getvaláda volt odaát. Teljesen megértem, hogy nem tudod mindig felügyelni a blogodat, és ha ezzel kapcsolatban türelmetlen voltam, elnézésedet kérem. Most sajnos nekem is épp dolgoznom kell, de este benézek hozzád is még.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.09.30. 16:31:23

AZért kíváncsi lennék, lipton tudna-e ez ellen valami racionális érvelést előadni, vagy szokás szerint lesöpörné némi fölényes hárítással... :)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.10.01. 17:18:51

Egyébként kösz, hogy belinkeltél, nálam is fenn vagy :)

vakablak 2008.10.01. 17:28:01

Örömmel, és neked is köszi. ;)

MelloYello · http://proxima.blog.hu/ 2009.01.30. 13:25:12

Ez kifogástalan (:
Van ám ilyen némileg bonyolítva, árnyaltabb kivitelben - á la jueszendéj - :

politicalcompass.org/test

P.S.: Immortalistól tudom ezen link létezését, hálás köszönet érte.
süti beállítások módosítása