vakablak

A blogvilág saját halottja. A 0-bitek rezervátuma.

Friss topikok

Valaki szorulni fog

2008.09.25. 00:55 vakablak

Van ugye ez a remek darab, a kormanyszovivo.hu, a portálok portálja, az informatika obskurus gyöngyszeme, a közpénz ésszerű felhasználásának elrettentő mintapéldája.  Amikor kitudódott, hogy elkészítése kereken 200 millió forintba került, óriási volt a felhördülés szerte a honi blogvilágban, és számos lap teregette a szennyest.  Informatikusok tömege nyilvánított véleményt.  Ezek elsöprő többsége minden képzeletet felülmúlóan soknak tartotta a 200 millió forintot a szánalmas kis portálocskába belelátható fejlesztési munkák feltételezett nagyságához képest.  Az illetékesek természetesen cáfoltak, szerintük minden úgy volt rendben, ahogy.

Most végre mozdulni látszik az ügy.  A Népszabadság Hűtlen kezelés gyanúja a kormányportálnál című híre szerint "hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt vizsgálódik a kormányzati portál ügyében a BRFK ismeretlen tettes ellen."  (A Népszabadságot olvasó zsidóbérenc lumpenproletároknál sokkal értékesebb magyarok számára ezzel egyidőben a Magyar Nemzet is beszámolt ugyanerről Szijjártó: A kisebbségi kormány arcátlanul pazarol c. írásában.)

A hír érdekes része számomra azonban ez volt:

Mindazoknak le kell vonni a politikai konzekvenciát, akik hónapokon keresztül védték a portált - mondta tegnap Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a hatósági eljárás hírére reagálva.

Meg kell ezt nekem emésztenem.  Szíjjártó, a Fidesz verbális ökle (már vállon is veregettem magamat ezért a jólsikerült képzavarért) politikai konzekvenciák levonásáról beszél, amikor a BRFK már hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz!  Mi van??  Bevallom, nem értem.  Egy olyan portál esetében, amely 200 millió forintjába került az adófizetőknek, és amely - ránéztében megítélve - aligha kerülhetett (volna) 10-20 millió forintnál többe (egyesek szerint még ez is röhejesen magas összeg), a legnyápicabb következmény lehet a politikai.  Ha bebizonyosodik a hűtlen kezelés, akkor menten különösen nagy értékre és szinte bizonyosan bűnszövetségben elkövetett bűncselekményről beszélünk, aminek a büntetése remélhetőleg szabadságvesztés lesz, és nem a politikai konzekvenciák levonása.

Szó, ami szó, kissé nehezemre esik elismerni, de ha Szíjjártó itt nem is az esetleges hűtlen kezelőkről, hanem azokról a kormányszóvivőkről ill. a kancelláriaminiszterről beszél, akik a kérdéses portált védelmezni igyekeztek, akkor bizony igaza van (ill. lesz, vagy lehet). 

Ennek az esetnek megvan az esélye rá, hogy a Fidesz ellenzéki tevékenységének első sikereként könyveljem el.  Az ellenzék dolga ugyanis - több egyéb mellett - pont az, hogy a kormány munkáját ellenőrizze.  Amit a Fidesz eddig csinált, nevezetesen annak az egyhangú és hiteltelen panasznak a szajkózása, hogy a népnyúzó Gyurcsány-kormány minden intézkedése népnyúzó, az semmi.  Az nem felelős ellenzéki tevékenység, az obstruálás.  Kormányzati embereket letolt gatyával elkapni, ahogy azok éppen százmilliókat mutyiznak ki a köz zsebéből, az viszont már valami.  Kíváncsian várom a fejleményeket.

3 komment

Címkék: fidesz korrupció hűtlen kezelés kormanyszovivo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://vakablak.blog.hu/api/trackback/id/tr19680364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ari zóna 2008.09.27. 21:10:25

Bocs, de kicsit fárasztó ez a '10-20 millió"-zás a kormányportál kapcsán. Ezt már többször megírták -- többek között a baloldali elfogultsággal nem vádolható indexen is --, hogy ez egy összetett project, aminek maga a honlap csak a legteteje, és a párhuzamos kiszolgálások, biztonsági kényszerek stb. miatt (amelyek jogosságát persze lehet vitatni) százmilliónál kevesebből ha beleszakadnak, és senki se lop, akkor se lehetett volna kihozni a portált.

vakablak 2008.09.27. 21:29:59

Hm, összetett project. Rossz helyen kopogtatsz, szakmabeli vagyok. Nem hatnak meg a mágikus szókapcsolatok, mint "párhuzamos kiszolgálások" meg "biztonsági kényszerek". Sem a skálázhatóság (amelyre egyébként a kérdéses portál esetében jó eséllyel az égvilágon semmi szükség, tekintettel annak várhatóan minimális forgalmára), sem a biztonság témaköre nem olyanok, hogy további súlyos 10-100 milló forintok kiadását indokolnák. Ezek "out-of-the-box" standard megoldások ma már, semmit sem kell hozzá fejleszteni. A software jó esetben ingyen van, a vas olcsó, a net olcsó. Ha kívánod, ugyanezt ki tudom fejteni tizenhat bekezdésben is, de szerintem inkább elhiszed nekem.

Amit írsz, az viszont felvet legalább egy újabb kérdést. Tényleg, egy közbeszerzésből megvalósított és nyilvánvalóan nem nemzetbiztonsági projekt esetében miért nem közérdekű adat maga a szerződés, aminek értelemszerűen melléklete az ún. "requirement specification", azaz a megrendelő általi igények részletes listája, továbbá/illetve magának a kész portálnak a rendszerszintű dokumentációja?

Valóban felvetették páran ezt a "jéghegy csúcsa"-elméletet. Nos, igen, elvben lehet ilyen. Igaz, soha senki sem tudta megmagyarázni, hogy pontosan mi is rejtezik akkor a "vízszint alatt" (hogy a hasonlatnál maradjunk). Egyáltalán, ha a köz pénzéből készül egy kormányszóvivői portál, akkor miért kell ott üzemszerűen titkolózni? Ha video-streaming van valahol bávül, ahova csak a felkent újságírók férkőzhetnek be, hadd kérdezzem már meg, miért is van ez így? Nem közérdekű adat vajon mindaz, amit a kormány az újságíróknak közölni akar? Nyilván frankó lesz majd elolvasni az újságban is, vagy megnézni a tv-ben, főleg hogy akkor majd kommentálják is az újságírók, de miért kell ezt dugdosni?

Én úgy gondolom, hogy legeslegkésőbb akkor, amikor már a köz élénken diskurált erről a kérdésről, elő kellett volna állni a szerződéssel. Hadd nézze meg mindenki, hogy ésszerűen költötték el a pénzt, és minden más csak üres locsogás. Bármelyik szakmabeli áttekint egy ilyen projektet 1-2 óra alatt, és máris kipukkant volna a lufi. Hogy nem így történt, hogy nem hozták soha nyilvánosságra sem a szerződést, sem a projekt-dokumentációt számomra elég egyértelműen arra utal, hogy itt bizony komoly titkolnivalók vannak, hogy megmagyarázhatatlan a szerfelett nagyvonalú költekezés. Ezért is üdvözlöm a feljelentést (már ha volt), meg a rendőrség vizsgálódásait.

vakablak 2008.09.27. 21:33:27

(jav.: "bávül" = "bévül")

Ja, és még annyit ehhez, hogy abszolút nem referencia számomra, hogy mit ír az index. Bulvárportál. Gyakran ijesztően pontatlan, máskor ijesztően elfogult (vagy erre, vagy arra).
süti beállítások módosítása