vakablak

A blogvilág saját halottja. A 0-bitek rezervátuma.

Friss topikok

Isten és Alkotmány

2008.09.06. 11:33 vakablak

A 168 órában legutóbb Egyház, Fidesz és a gonoszság: szövetség a hatalomért? címmel interjú volt olvasható Vankó Zsuzsanna teológusprofesszorral a jobboldal vélt vagy valós törekvéseiről egy klerikális (esetleg akár keresztény fundamentalista) állam építésével kapcsolatban.  A cikk felütése és apropója Semjén (KDNP) elhíresült tavaszi alkotmánymódosítási indítványa, melyről annak idején sok más média is beszámolt, köztük a Hírszerző Semjén tervei: Isten elsöpri a többpártrendszert és a Szovjetuniót címmel.

Érdekes módon a HVG-beli cikkben nem szerepelt, ill. az ahhoz hozzáfűzött (jobbára a változtatást ellenző) hozzászólások egyikében sem idézte senki pontosan, mi is volt Semjén alkotmánymódosítási indítványa.  Semjén az alkotmány preambulumát kívánja a következőképp átírni:

„Rendíthetetlen akarattal, nemzetünk létének és jövőjének érdekében,
mi, a Magyar Köztársaság valamennyi polgára,
- akik az igazságot, a jóságot és a szeretetet - mint minden emberi közösség alapjait a Jóistenbe vetett hitből vagy más egyetemes értékek iránti meggyőződésből kifolyólag - tiszteletben tartjuk,
- megbecsülve és megőrizve mindazon erkölcsi, szellemi és kulturális értékeket, amelyek az európai keresztény hagyományokban és a magyarság történelmében gyökereznek,
- átérezve azon kötelezettségünket, hogy az ezeréves magyar államiság örökségét a jövő nemzedékeire hagyományozzuk,
- hálás szívvel elődeinknek a magyar szabadságért és függetlenségért vívott áldozatos küzdelmeikért,
- tiszteletben tartva az ember veleszületett méltóságát, és jogát arra, hogy szabad és boldog életre törekedjék,
- igyekezettel a magyar állampolgárok jólétének előremozdítására,
- elismerve az embertársaink iránti szolidaritás kötelezettségét,
- közösséget vállalva a határainkon túl élő nemzettársainkkal,
- biztosítva a demokratikus jogállam működését,
- érezve felelősségünket Isten, a nemzet és saját lelkiismeretünk előtt,
megalkotjuk a Magyar Köztársaság Alkotmányát mint az állam alaptörvényét.”

A javasolt új szöveg a jelenlegi, rendszerváltáskor megfogalmazott rövid felütést váltaná:

"A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg: [...]"

A jelenlegi szöveg pedig, csak az érdekesség kedvéért, az 1949-es eredetit váltotta fel, melynek bevezető sorai a következők voltak:

"A nagy Szovjetunió fegyveres ereje felszabadította országunkat a német fasiszták igája alól, szétzúzta a földesurak és nagytőkések népellenes államhatalmát, megnyitotta dolgozó népünk előtt a demokratikus fejlődés útját. A régi rend urai és védelmezői ellen vívott kemény küzdelmekben hatalomra jutva, a magyar munkásosztály, szövetségben a dolgozó parasztsággal, a Szovjetunió önzetlen támogatásával újjáépítette háborúban elpusztult oroszágunkat."

"Isten"
(legalábbis a South Park
alkotói szerint)

Semjén indítványa említi a "Jóistent", "Istent", hivatkozik az európai és a magyar keresztény hagyományokra és - indirekt módon - keresztény értékekre.  A magyar köztársaság szekuláris állam, erről szól a 60. § 3. bekezdése: "A Magyar Köztársaságban az egyház az államtól elválasztva működik.", bár ez a bekezdés, mint maga az állam szekularitása ugyanúgy megváltoztathatók, mint a preambulum, csak kell hozzá egy kétharmados parlamenti többség.  Véleményem szerint önmagában attól, amit Semjén javasol, még nem dől össze a világ, sőt, a preambulum változtatásától az állam szekularitása sem sérül.  Inkább csak szükségtelen és irritáló Istenre hivatkozni egy olyan államban, ahol egész nyilvánvalóan az emberek jelentős része nem vallásos.  Mindebből azonban azt a következtetést levonni, hogy Mo.-ból fundamentalista keresztény állam készül válni, azért talán mégiscsak egy kissé merész ugrás.  Ha Orbán dörgölőzését a történelmi keresztény egyházakhoz is idevesszük, akkor persze az már egyáltalán nem tűnik valószínűtlennek, hogy erős (lesz) a törekvés az egyház és állam szétválasztásának megszüntetésére.  Ilyen értelemben a semjéni javaslat a közvélemény egyfajta szondázásaként is értelmezhető.

 

Csakhogy, tisztelt hölgyeim és uraim, ilyen a demokrácia.  Az alkotmány demokratikus keretek között szabadon változtatható, 2/3-os parlamenti többséggel.  Orbán és Semjén igazán nem árulnak zsákbamacskát.  Pontosan sejthető már most, hogy milyen jellegű változtatásokat tesznek majd az alkotmányon.  Ezeket pedig nem sunyin és felhatalmazás nélkül fogják tenni, hanem az Önök elsöprő szavazataival, a létező legdemokratikusabb módon.  Hogy egy állam szekuláris-e vagy klerikális, az demokráciákban közmegegyezés kérdése, a közmegegyezés pedig a parlamenti választásokkor nyilvánul meg a leadott szavazatok formájában.  Ezért aztán, ha a Magyar Köztársaság klerikális vagy akár fundamentalista keresztény állammá változik, úgy az az Önök klerikális ill. fundamentalista keresztény állama lesz.  Aggodalomra tehát semmi ok.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vakablak.blog.hu/api/trackback/id/tr99650938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mx 2008.09.08. 09:40:16

Hello,

Szerintem az amőbára kell figyelnünk! Hogy miért? Azért mert szinte minden jelenség terjedésére azok alapján a szabályok alapján megy végbe, mint ahogy az amőba halad. Az amőba a jelenlegi tudásunk szerint nem intelligens lény. Az én tudásom szerint az emberek nagy tömege (mint mondjuk egy egész ország össz társadalma) sem intelligens lényként viselkedik, hanem az egyedek közti erőviszonyok döntik el, hogy az össz tömeg milyen irányt vesz. Kívülről szemlélve ez egyáltalán nem úgy néz ki, mintha lenne mögött akármilyen értelem és cél.

Nos! Hogyan közlekedik az amőba? A belső részen élnek azon részei, akik a stabil közegben a létfenntartásról gondoskodnak. A peremeknél viszont az történik, hogy egyes részeken az amőba teszteli, hogy arra felé lehet-e haladni. Megkockáztatja azt is (nem tudatosan, hanem véletlenszerűen), hogy az új terep ellenséges, vagy veszélyes az egész amőba számára, de mégis megkockáztatja, hogy egy új irányba terjeszkedjen. Ha az új élettér az egész lény számára kedvező, akkor szerencséje van. Ha viszont ellenséges az új közeg (mondjuk mérgezett), akkor az egész lénynek annyi.

A társadalom is hasonlatosan terjeszkedik új eszmék és vidékek irányába. A középső mag teszi a dolgát a létfenntartás érdekében, míg a széleken néha megfontolt, de igen gyakran veszélyes irányokba tapogatózik. A magyar társadalmat a történelme során igen gyakran mérgezett terepre vezette a periférikus tapogatózás. Először mindig csak egyes, látszólag jelentéktelen jelenségek érvényre juttatásával tesztelték hogy hol van a teljes társadalom fájdalom küszöbe. Utána egy újabb kis lépés. Majd még egy és még egy. És a békés, toleráns Magyarországból ni csak, egy fasiszta horda lett. A társadalom belsejében azok, akik csak a napi dolgukkal foglalkoztak, nem is értették a végén, hogy hogyan kerülhettek egy olyan társadalom keretei közé. Semlyén és a többi kártevő jelenleg pont ugyan azt teszi, amit akkor tettek azok, akiknek a nagy tömeg katasztrófát „köszönhetjük”. Apró kis lépésekkel sodornak bennünket egy teljesen más viszonyrendszer felé. Tetejébe egy olyan viszonyrendszer felé, ami egyszer régen már volt, és bebizonyította, hogy mennyire káros volt.

Azt hiszem, hogy az ország összes felvilágosult polgára nevében kijelenhetem, hogy NEM KÉRÜNK MÉG EGYSZER A KATOLIKUS ÁLLAMBÓL! Semmilyen vonatkozásban nincs rá szükségünk. Minden ember egyenlő! Akár mi a vallása. Akár mi a világnézete. Minden embert azonos jogok és kötelezettségek illetnek meg. Ha az alkotmány kiemeli valamelyik vallást, akkor annak a vallásnak a követői automatikusan közelebb állnak az alkotmány szelleméhez, mint akik nem annak a vallásnak a követői, vagy esetleg vallás tagadók. Ez nem lenne más, mint a vallási alapon történő diszkrimináció beemelése az alkotmányba. Ez ellen minden rendes embernek tiltakozni kellene.

Üdv

Mx

vakablak 2008.09.08. 12:58:52

Orbánék útja a hatalomba és a hatalom megtartásába építkezéssel, szervezéssel jár. Ennek egyik építőeleme Mo. klerikalizálása, amely az orbáni jobboldal hatalomba való bebetonozását valószínűleg egyszerre több módon képes elősegíteni ill. biztosítani.

Az első és legkézenfekvőbb mód a nem fidesz-hívők további társadalmi degradálása, további elszeparálása a nemzet (vélelmezetten) értékes tagjaitól. Az "egy a tábor, egy a zászló" beüzemelése tervszerűen és deklaratívan szétbontotta a társadalmat a nemzetiekre és a nemzetellenesekre, polgári érzelműekre és nemzetáruló kommunistákra, legalábbis ahogy a jobboldal ezt értelmezi és kommunikálja. Ennek egy új, lehetőség szerint törvénybe-alkotmányba ágyazott dimenziója lesz a kategóriák erősítése a keresztény-ateista vonallal.

A másik hatalomerősítő mód a fokozott indoktrináció a szószékről, ill. a vélhetően új, állami jogosítványokkal ellátandó egyházak részéről a gyermek-indoktrináció (értsd: nevelés) terén.

A harmadik pedig a tényleges hatalomgykorlásba való bevonás. Az orbáni jobboldal többször álmodozott hangosan az ún. "kétkamarás" parlament ötletéről. Eszerint az ötlet szerint a parlament alsóházában foglalnának helyet a választott parlamenti képviselők. A törvényjavaslataikat pedig a felsőháznak is jóvá kell hagyni. Ez utóbbiban ún. "társadalmi képviselők" ülnek, valamilyen még rögzítendő módon kiválasztott képviselői valamiféle "elitnek", ők volnának a "pártatlan" okosok. Annyi mindenképp bizonyos, hogy ebben a cseppet sem demokratikusan összeállítandó felsőházban a történelmi egyházak saját maguk delegáltjainak bérelt helyük volna. Nem demokratikus annyiban, hogy bár a törvényhozás részei, a tagokat senki sem "választaná" (ahogy egy demokráciában szokás), hanem az adott kvóták figyelembevételével a kedvezményezett szervezetek-egyházak delegálnák őket.

Nyilvánvaló az alku: a Fidesz anyagi juttatásért bevonja az állami hatalomba az egyházakat, cserébe azok a felsőházban akkor is blokkolják a törvényhozást, ha véletlenül megint szocialista kormány kerülne még egyszer valaha az életben hatalomra, továbbá segítenek a szószékről, az egyházi iskolálban és a közélet minden számukra elérhető területén a társadalmi nevelésben, értsd: indoktrinációban.

Amit én itt most összehordtam, azt mindenki tudja és mindenki érti. És mégis, a választópolgárok többsége ezzel nyilvánvalóan egyetért, az orbáni jobboldalnak minderre szavazatával felhatalmazást fog adni. Széllel szemben pisálni pedig nem lehet. Ha ez a társadalmi akarat, jöjjön hát ez. Nem kell félni, nem fog fájni, legalábbis nem nagyon, a népnemzeti hejehuja-magyaroknak meg egyáltalán nem. Nekem úgy tűnik, hogy Mo.-on sokat rontani már úgysem lehet, mindegy hát, legyen.

Emlékeztetőül, itt dúlt az országban a kommunizmus vagy 50 évig, és nem pusztult bele az ország. Kvázi mindenható volt a kommunista párt az összes helyi kis akarnokával együtt, de mégis, nem tudtak mindenkit totálisan a hatalmuk alatt tartani. Az egyházaknak és a klerikális államnak sem fog sikerülni. És ahogy volt annak idején 800.000(!) igazolt kommunista párttag az országban, úgy lesz most legalább ennyi lihegő, opportunista, ájtatos katolikus és református, de ettől a normális emberek még nem kell hogy megzakkanjanak.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.09.08. 17:24:51

Érdekes hozadéka még ennek a helyzetnek, ami a személyes ismerettségemben volt megfigyelhető.
Legjobb barátommal annak idején nagyjából egy nézeten voltunk, amolyan szociáldemokrata irányba, én némileg akkoriban jobban hajlottam a liberalizmus felé. (Mondjuk a rendszerváltás utáni első években).
Ő amióta csak megismertem 15 éves koromban, veszett antiklerikális volt, kifejezetten káros dolognak tartotta az egyházat és annak tevékenységét, ahol csak lehet, fikázta, gúnyolta, felszólalt ellene.
Én nem, mondjuk óvatos fenntartásokkal és józan kritikával kezeltem az egyházakat, de nem állt tőlem távol a keresztény hit, bár sose váltam hívővé, túl sok bennem a kételkedés.
Mára barátom elkötelezett jobboldali, a Fidesz már nem is elég neki, egyenesen a Jobbiknak drukkol, és mindezt valahogy össze tudja egyeztetni azzal, amit az egyházakról gondolt régebben, és amitől most se teljesen tudott azért ettől megszabadulni. De mindenre hajlandó lenne, csak a "komcsik tolvajokat" el lehessen kergetni a kormányzásból.

Amúgy ez a "kvótás" választás a mostani rendszer listás helyeiben is megnyilvánul, és amennyire tudom, ez még rendszerváltás kompromisszumai közt alakult ki, de azóta már eléggé felülírta az élet a fenntartásának szükségességét...

vakablak 2008.09.08. 23:27:45

Jó fej lehet a legjobb barátod (jobbik esetben csak egykori legjobb). Aki annyira "elkötelezett jobboldali", hogy a Jobbikhoz húz, az nézetem szerint csak annyira jobboldali, mint amennyire egy pol-potista elkötelezett baloldali. Lófaszt, semennyire sem. A Jobbik egy sunyi kis fasisztoid párt, csak tévedésből vagy lustaságból sorolják a jobboldalhoz, már aki.

Egyébként, ha a parlamenti választások pártlistás helyeire gondolsz (mely rendszerrel személy szerint én sem értek maradéktalanul egyet), értem az analógiádat, de a helyzet itt távolról sem annyira rossz, mint amilyen egy esetleges kétkamarás parlament felsőházába bejutók esetén volna. A magyar választási rendszer ugyanis megkülönböztet területi és országos listát. A területi listára ténylegesen lehet szavazni, tehát az azon bejutók valódi, hamisítatlan szavazatokkal és így legitimitással bírnak. Az országos listára közvetlenül szavazni bár nem lehet (mondjuk ez elég gáz, az tény), ugyanakkor az eloszlást az ún. "töredék-szavazatok" alapján számolják ki. Azaz a dolgok végső olvasatában itt is a ténylegesen leadott szavazatok számítanak, legalábbis tendenciájukat illetően.

Mi volna ehhez képest az, amikor pl. a majdani felsőházba a katolikus egyház belső hatalmi viszonyai alapján jelölik a megfelelő kádert pl. olyanok, akiket viszont személyesen a pápa nevezett ki a posztjukra? Ilyenkor miért nem baj vajon az ország szuverenitásának durva megsértése? Vagy ha az egyébként magából jellegzetesen vehemensen fasiszta lelkipásztorokat kitermelő református egyház a saját belső döntése alapján és minden demokratikus legitimációtól mentesen jelöli majd ki, hogy közülük kicsoda üljön a Magyar Köztársaság törvényhozó testületében, adott esetben obskurus, ismeretlen, és/vagy kontrollálhatatlan motivációjú egyházügyi szempontok alapján felülbírálva a választók által delegált legitim képviselők törvényalkotói munkáját?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.09.09. 11:03:37

A barátom egyébként jó fej, és ennek ellenére természetesen a barátom maradt (szerintem ez is egyik ismérve a barátságnak, hogy politika nem szakítja szét), még ha késhegyig menő vitáink is vannak néha, de sose veszünk össze ezen, csak rossz érzés, mikor mindketten azt gondoljuk a másikról: hogy juthatott idáig...
Elég sok személyes rossz tapasztalata akadt a helyi szoci kormányzattal, amiről én se tagadhatom, hogy baromi korrupt és aljas társaság, ismerem őket...

Amit mondasz a kétkamarás parlamentről, tényleg rémisztő lenne, de szerintem sose érnek el Orbánék olyan többséget, hogy keresztülnyomják.

Ha jól emlékszem, az EU-ban Barroso (meg az amúgy is bigott lengyelek) bele akarták venni az EU alkotmányba a keresztény hagyományokat, de nem jött össze nekik...

vakablak 2008.09.09. 11:45:05

"Elég sok személyes rossz tapasztalata akadt a helyi szoci kormányzattal, amiről én se tagadhatom, hogy baromi korrupt és aljas társaság, ismerem őket..."

Ezt bemondásra elhiszem. Csak azt nem, hogy a szocik korruptabbak volnának a többi pártnál, nagy átlagban. Az egész ország feneketlen korruptságából az önkormányzatok talán a legfeltűnőbbek, ott vándorol át magánzsebekbe és pártkasszákba a legtöbb pénz, nézetem szerint. Sajnálatos, hogy ha a barátod a helyi tapasztalatai alapján lett szélsőséges. Szomorú lesz majd ha rájön, hogy egy párt sem különb. Ettől azonban nem kevésbé, hanem még inkább a szélsőségek felé tolódhat majd el. Kár.
süti beállítások módosítása