vakablak

A blogvilág saját halottja. A 0-bitek rezervátuma.

Friss topikok

Egyetlen bűnük, hogy magyarok?

2008.11.03. 22:53 vakablak

Gyurcsány Ferenc ma a parlamentben napirend előtt foglalkozott a dunaszerdahelyi ütlegeléssel.  Beszédének több média által is idézett részlete a következő:

„felkavaró képeket láttunk, nem világos, hogy mi is volt a bűne a magyar szurkolóknak”. „Vajon azért büntették őket, mert rendbontást követtek el – mi a képeken ilyet nem láttunk –, vagy az volt a bűnük, hogy magyarok voltak?”

Köpjetek le nyugodtan, de engem megrendít a demagógiának ez a randa példája.  Én - szemben a túlnyomó többséggel - mégiscsak úgy gondolom, hogy Gyurcsány, tartsunk is róla általában bármit is, jobbára nem populista és nem demagóg, legalábbis a populizmusnak és demagógiának a mo.-i politikai palettán megszokott szintjeihez képest átlag alattian az. 

Ez a fenti beszólása viszont egészen gyomorforgató.

Mindenki számára nagy meglepetés volna, ha kiderülne, hogy a szurkolók, akiket végül megvertek a rendőrök - és akiknek a (szinte bizonyosan törvénytelen) megveretésével egyéb okok miatt teljesen egyetértek én magam -, valamilyen eddig minden szemtanú és videófelvétel által láthatatlan módon, de mégiscsak törvényes és jogos okot szolgáltattak volna a szlovák rendőrség brutalitására.  Erről szól Gyurcsány költői kérdése ("vajon azért büntették őket, mert rendbontást követtek el"), úgy, hogy mindenki tudja a szinte bizonyos választ: nem, nem azért büntették őket.  Majd lecsapja a saját magának feladott, gusztustalanul demagóg és uszítóan nacionalista labdát: "vagy az volt a bűnük, hogy magyarok voltak?"

Hát persze bazdmeg, az volt, meg a kurva anyád.

Ha a szlovák rendőrség pusztán azért verne magyarokat Szlovákiában, mert azok magyarok, akkor az egészen máshogy nézne ki.  Megállíthatnának magyar turistabuszokat Pozsonyban, és válogatás nélkül összeverhetnék az összes utast.  Leskelődhetnének síelőkre a Tátrában, kirángathatnák a mit sem sejtő magyar szállodavendégeket éjjel az ágyukból, és pudingosra puhíthatnák rajtuk a tonfájukat.  Na így nézne az ki, ha már az is elég volna egy kiadós veréshez, ha magyar az istenadta.  Ha ilyenek történnének, akkor volna lényegi jelentése a Gyurcsány-féle felvetésnek.

A valóság ezzel szemben egész más.  Mint emlékezetes, az adott szektor lelátóin magyarok ültek.  Magyarságukon kívül volt azonban még egy pár szembeszökő tulajdonságuk, melyek egy miniszterelnök ingerküszöbén mindenképpen át kellene hogy tudjanak bukdácsolni.  Tudvalevőleg - és erről tájékoztatta a magyar rendőrség is idejekorán a szlovák rendőrséget - szélsőséges portálokon toborzott, szervezetten utaztatott ultrák és politikai bajkeverők, továbbá ismert magyar futballhuligánok ültek abban a szektorban.  Ezekkel az emberekkel és csoportokkal kapcsolatban az elmúlt két évben már Mo.-on is volt szerencsénk a kelleténél talán egy pár nagyságrenddel is több tapasztalatot gyűjteni, pontosan tudjuk róluk, hogy mire képesek, milyen nézeteket vallanak, és azt is, hogy nem szotyit ropogtatni mentek így közösen Dunaszerdahelyre.  Magyar szélsőségesekről volna szó, kérném, a legmocskosabb, legcivilizálatlanabb és legközveszélyesebb csőcselékről. Ha hinni lehet a híreknek, a mérkőzés előtti igazoltatások és átvizsgálások során a szlovák rendőrség tőlük "hideg fegyvereket" kobzott el jelentős számban.  Nyilvánvaló, hogy ezek az emberek a balhé miatt voltak ott.  Megjelenésüknek a sporthoz semmilyen tényszerű köze nem volt, a mérkőzés csak apropót biztosított számukra.  Ottlétük fő indítéka alapvetően szélsőséges politikai nézeteiknek akár fizikai ütköztetése az ellenoldal szlovák nacionalistáinak hasonlóan szélsőséges, de etnikai dimenzióját illetően értelemszerűen ellenkező előjelű nézeteivel.  Politikai megnyilvánulásuk fő vonása az etnikai provokáció, az irredentizmus, a sovinizmus és a revizionizmus.  A helyszínen is tüntetőleg használt jelképeik egyike volt a Nagy-Magyarország térkép, mely bár Mo.-on általánosan elfogadott, Szlovákiában azonban minden etnikai szlovák számára csak elutasítható. 

Ez utóbbi aspektus mibenlétéről bőven értekeztem tegnapi írásomban.  Röviden muszáj erre e helyütt is kitérnem.  Csupán annyiról van szó, hogy a Nagy-Magyarország térképpel való demonstráció értelemszerűen a demonstráló abbéli vágyát fejezi ki, hogy a trianoni döntés által elcsatolt területek kerülnének vissza Mo.-hoz.  Jelesül, Szlovákia egésze is kerüljön vissza Mo.-hoz, aminek nincs és nem is lehet más olvasata, mint hogy a jelkép hordozója nem ismeri el a szlovákoknak a saját államhoz való jogát, azt szándéka szerint megszüntetné, és kisebbségként betagosítaná a szlovákokat ismét a magyar államba.  Ennél durvább affront nem is létezik egy ország polgárai ellen, ezt értsük meg egyszer és mindenkorra, érezzünk a szlovákokkal szemben bárhogy is.  E szempontból a mi trianoni tragédiánk közömbös és sokadrangú.  Trianon nyitotta meg a szlovákok előtt a történelem során először a lehetőséget, hogy saját nemzetállamot alapítsanak.  Csak két dolog közül lehet választani: vagy elfogadjuk, hogy a trianoni döntés megmásíthatatlan (hogy objektíve az, az egy pillanatig sem lehet kétséges egyetlen józan ember előtt sem), vagy ezen a régi sérelmen rugózva évtizedekre vagy akár évszázadokra megmérgezzük a viszonyt közvetlen szomszédainkkal úgy, hogy semmilyen, a legcsekélyebb hasznunk sem lesz belőle ellentételezésképp.

Ez volt tehát a felállás az ütlegelés előtt.  Nem csak egyszerű, ártatlan, civilizáltan szotyizó és mit sem sejtő békés magyarok üldögéltek a lelátón, hanem ismert szándékaik, előkészületeik alapján bizonyosan rendbontásra vágyó, politikailag szélsőséges, a vendégjoggal a legdurvábban visszaélő, az adott ország többségi (szlovák etnikumú) lakosságát szántszándékkal nemzeti érzelmeikben megsértő provokatőrökről volt szó.  Hogy mindezt a miniszterelnök ne értené és tudná, az teljességgel kizárt.  Hogy mindennek dacára egy parlamenti felszólalásban azzal az inszinuációval bosszantja tovább a szlovákokat, hogy azok netántán csupáncsak és lényegileg azok magyarsága miatt verték ripityomra a szurkolókat, épp ésszel felfoghatatlan.

Komolyan nem értem.  Gyurcsány, ilyet?  Teljesen meghibbant?  Kinek akar kedvezni, kinél bevágódni?  Nincs olyan szélsőjobboldali Mo.-on, aki ne szaggatná ezer darabra Gyurcsány testét elevenen, ha tehetné.  Tényleg azt hiszi, hogy ha ő majd nacionalista demagógiával támadja a szlovákokat, akkor jó fejnek tartja közülük bárki is?

Az etnikai szlovákok egy viszonylag friss közvélemény-kutatás szerint többségileg azon a véleményen vannak, hogy a magyar-szlovák viszony elmérgesedésért elsősorban a magyarok a felelősek.  Ez természetesen butaság, legalábbis még szeretném ezt annak hinni.  Gyurcsány mai demagógiája elkezdett ebbéli hitemben megingatni - jóllehet, Ficót és Slotát gyakorlatilag nem lehet felül-, azaz pontosabban: alulmúlni.

13 komment

Címkék: gyurcsány nacionalizmus dunaszerdahely sovinizmus demagógia szélsőségesek futballhuligánok irredentizmus szlovák magyar viszony

A bejegyzés trackback címe:

https://vakablak.blog.hu/api/trackback/id/tr49748447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.04. 07:50:15

Ezen én is elképedtem, ki a fenének akart ezzel nyalizni? Azok, akik ehhez hasonló állásponton vannak, úgy se hinnék el egy szavát sem.

Gall 2008.11.05. 22:13:28

Most vagy nem látod vagy nem akarod látni a lényeget. Ha a rendőrők szétverik a lelátón lévőket és teszem azt a szlovák politikai vezetés eztán tesz egy korrekt közleményt, amiben sajnálatát fejezi ki az eseményekért, s megjegyzik, hogy ugyan provokativ volt a magyar ultrák ottléte, de túlreagálták a dolgot, ráadásul igy sok olyan is megsérülhetett aki csak a foci miatt volt kint (ezt a tényezőt ugyan látványosan kerülöd, de például a mentőhelikopterrel elszállitott 18 éves helyi srácról honnan gondolod hogy bajt ment kavarni?) akkor az egész ennyiben maradt volna.

De a szlovák vezetés ezzel szembemenve arra használta az egész ügyet, hogy tovább szitotta az indulatokat, s egyrészt telehazudta a saját sajtóját, nem létező eldobált székekről (betonlépcsőn ültek) és hasonlókról és végül Slotáék oda lyukadtak ki, hogy a verés elkerülhetetlen volt és a magyarok egytől egyig hülyék.

Két választási lehetőség áll a magyar politikusok elött. Az egyik, hogy földbe dugják a fejüket és hadják Slotáékat belelovalni a hülyeségbe. Vagy azt mondják, hogy ÁCSI! Nem ugy van az. S igenis ismerjék el, hogy túlmentek a célon. Hogy mi funckiója lehet ennek? Ha nyomon követed a szlovák eseményeket akkor tudod, hogy Slotáéknak az égatta világon semmiféle magyar ultrákra nincs szükségük ahhoz, hogy szitsák a magyar-ellenességet. A magyar kormánynak most viszont arra van lehetősége, hogy annak azért elejét vegye, hogy a Dunaszerdahelyi ügyből újabb harcba hivó véres kardot kalapáljanak odaát. Annyi foganatja már is lett az egésznek, hogy a szlovák kormány részéről már elkezdtek érkezni a finomabb hangok. Például kivizsgálják az ügyet. Apróság, de fontos. Most egy darabig széllel szembe kell pisálniuk, mert minden tény ellenük szól és nekik ezt kell valahogy megmagyarázniuk. S ha másra nem arra ez igenis jó, hogy eztán kétszer is meggondolják, hogy ilyesmi megtörténjen... nem a szurkoló-verés, hanem hogy a teljes politikai elit vállszélességgel kiálljon a testi erőszakot jogellenesen alkalmazó karhatalom mögé. Ez olyasmi amiből nem szabad engedni, hogy tendencia legyen.

vakablak 2008.11.05. 22:52:33

Gall, szinte minden ponton egyetértek veled, legfőképp ezzel: "de a szlovák vezetés ezzel szembemenve arra használta az egész ügyet, hogy tovább szitotta az indulatokat, s egyrészt telehazudta a saját sajtóját [...]"

Felveted, hogy mi van a vétlenekkel, akik csak a foci miatt mentek ki, mint a súlyosan sérült fiatal srác. Általánosítottam, pedig közben lehet, hogy olyanok is voltak ott, akik igazán nem is tartoztak az adott csoportba. Ha ilyen volt ott - te a srácról azt tételezed fel, hogy ő ilyen volt, pedig ugyanannyira nem tudhatod, mint én, mindegy -, akkor az sajnálatra méltó, és tirádáim rájuk nem vonatkoznak, ők az igazi áldozatok. Nagyjából erről szól az "aki korpa közé keveredik..." kezdetű magyar szólás.

Időközben átgondoltam a dolgot, és új gyanúm támadt. Nevezetesen az, hogy még az sem kizárt, hogy ez az egész jogtalan rendőri brutalitás egy előre eltervezett forgatókönyv szerint zajlott, de egy annál jóval bonyolultabb séma szerint, mint amit általában feltételez a magyar közvélemény. Mégpedig a következő logikáról volna szó, szlovák nézőpontból:

Mi aknázható ki jobban vajon politikailag (még egyszer mondom: szlovák oldalról): ha a rendőrség talál egy legalább alibinek használható jogalapot a brutalitásra, és úgy veri szét a magyar szurkolókat, aminek folyományaként a megvert magyarok hazakulloghatnak, de a történetnek itt közjogilag vége? Aki csak egy picit is érti a politikai intrika művészetét és a demagógia bugyrait, az ilyenkor előre látja a magyarok kényszerpályáját, és a szlovák közvélemény várható reakcióit minderre. A következő szövegben a zárójeles számok a Slota és Fico által kapható bónuszpontokat jelzik, magyar-utáló szlovák szempontból:

Nem az aknázható ki inkább jobban, ha először kapnak egy jó brutális verést a magyarok, a körülmények azonban olyanok, hogy még a végén ezeknek áll feljebb az őket ért jogi sérelem miatt, mely viszont a szlovák közvéleményben hallatlan visszatetszést kelt (1)?

Előre sejthető, hogy a tulokagyú szélsőjobbosok szlovák jelképeket fognak gyalázni (2), és talán a magyarországi szlovák kisebbséget is vegzálni (3), mintegy bosszúból.

Előre látható, hogy a magyar kormány arcoskodni fog (4), sejthető, hogy el is veti a sulykot (5: lásd amiről ez a blogbejegyzésem szól).

Előre látható, hogy a megvert huligánok közül többen jogi útra fogják terelni az ügyet. Először a szlovák bíróságokat kell végigjárják, ami beláthatatlanul hosszú ideig fog tartani, és közben mindvégig köztudatban lehet tartani az ügyet (6).

A bíróságokon a szlovák hatóságok mindent el fognak követni, hogy a szlovák államot perlőkről ill. azok múltjából a legutolsó kideríthető disznóságot is előássák. Ez a szlovák közvélemény előtt úgy lesz beállítható, mintha ilyen lenne a tipikus magyar, noha éppen hogy a magyarság söpredékéről van szó (7).

Az összes szlovák bíróság el fogja utasítani a kereseteket, és ez a szlovák közvéleményben a szlovák állam karakterességének és a magyar "bűnözőkkel" szembeni felsőbbrendűségének érzetét kelti majd (8).

Az ügy megy tovább Brüsszelbe, ahol a szlovák fél a nemzetközi közvélemény előtt is szélesvásznúan fogja prezentálni, hogy mekkora köcsögök bűnözők is az államukkal szemben pereskedők (9).

Mivel azonban a per nem erről fog szólni, hanem a szlovák rendőrség beavatkozásának jogosságáról vagy jogtalanságáról, a szlovák állam el fogja veszteni a pert, és kártérítést kell majd fizessenek az őket perlőknek. Ez megint csak úgy lehet majd kommunikálni Szlovákiában, hogy nem elég, hogy a revizionista, irredenta, soviniszta, bűnöző életmódot élő, erőszakra kész magyar huligánok lerohanták Szlovákiát, jelképeikkel államiságukat alázták és Szlovákia megszűntét de legalábbis területi egységének megbontását akarják, de még ráadásul ármánykodásukkal azt is elérték, hogy Szlovákiát nemzetközi fórumokon megszégyenítsék, és most még a kártérítésükért is a szlovák adófizetőket éri kár. (10)

Eddig az újdonsült gyanú, ami ma bennem felmerült. Ez pompás magyarázatot szolgáltatna arra, hogy miért rohanták le a rendőrök látszólag minden jogos ok nélkül a magyar futballhuligánokat.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.06. 10:51:49

Az a baj, hogy sajnos ez a forgatókönyv elég realisztikus lehet. :(

Bár mindig nehezemre esik elképzelni, hogy tényleg ilyen beteges fantáziájú emberek ülnek vezető beosztásokban, akik ilyen dolgokat agyalnak ki...

Konegafi (törölt) 2008.11.13. 22:17:29

Nem Gyurcsány védelmében, de Eörsi megnyilatkozásához képest Gy. még kultúrember vót ...

vakablak 2008.11.13. 22:21:26

Nem követtem, mit mondott Eörsi?

ez az 2008.11.16. 21:46:41

Eörsi a történelem szemétdombjára kívánja a magyar szurkolók plakátjait (+videó)

Rettenetes volt látni, ahogy a magyar szurkolók ostoba, a történelem szemétdombjára való plakátokkal megsértették a szlovák nemzetet Dunaszerdahelyen - jelentette ki Eörsi Mátyás komáromi sajtótájékoztatóján.

Az SZDSZ-es politikus a szlovák és a magyar parlament európai ügyek bizottságának együttes ülése után arról is beszélt: abszurd, hogy magyar nácik menetelnek Szlovákiában és Magyarországon, aki pedig Nagy-Magyarországról fantáziál, az vagy őrült vagy gazember.

Békességre intő transzparensek vannak a komáromi híd felett. A határtelepülésen tartotta a két ország európai ügyekért felelős parlamenti bizottsága közös ülését is. A testület fideszes tagja szerint a szlovák-magyar feszültség rendezéséről érdemben a kormányfőnek kellene tárgyalnia, Pellczné Gál Ildikó úgy látja, Gyurcsány Ferenc ezzel késében van.

A két és fél órás ülés után a bizottság SZDSZ-es elnöke nem tudott érdemi információt adni a magyarverés okáról és az támadás jogosságát alátámasztó állítólagos szlovák bizonyítékokról sem. Eörsi Mátyás ehelyett a magyar szurkolókat bírálta.

„Rettenetes volt látni azt a rengeteg provokatív, ostoba és a történelem szemétdombjára való szurkolói plakátot is, amelyek hol gyalázták a szlovákságot, hol pedig kétségbe vonták állami létüket – mondta Eörsi Mátyás. Szégyelljük magunkat azért, hogy a magyar szurkolók megsértették a vendéglátókat – tette hozzá a bizottság SZDSZ-es elnöke.

A szlovák bizottság elnöke, mindkét kormánytól határozott lépéseket vár a szélsőséges szervezetek felszámolásában, a nacionalizmus és a huliganizmus megfékezésében. Milan Urbani szerint a két ország közötti kommunikáció hiánya vezetett a kialakult feszültséghez.
lanchidradio.hu/eorsi_a_tortenelem_szemetdombjara_kivanja_a_magyar_szurkolok_plakatjait_video_20081112

vagy
szentkoronaradio.com/belfold/2008_11_12_eorsi-matyas-magyarellenes-nyilatkozata

vakablak 2008.11.17. 01:06:32

Teljesen egyetértek Eörsivel, minden idevágó szavával. A hír írója közben jót csúsztat:

"A két és fél órás ülés után a bizottság SZDSZ-es elnöke nem tudott érdemi információt adni a magyarverés okáról és az támadás jogosságát alátámasztó állítólagos szlovák bizonyítékokról sem. Eörsi Mátyás ehelyett a magyar szurkolókat bírálta."

Ebből a cseles megfogalmazásból úgy tűnhet, mintha Eörsinek kötelessége volna "érdemi információt adni", ugyanakkor pedig tilos volna neki a magyar szurkolókat bírálni. A bizonyítékokat a szlovák rendőrség kellene hogy előadja, és mivel ilyen nyilvánvalóan nem létezik, ezt aligha lehet Eörsinek felróni. A "magyar" (szándékoltan idézőjelesen, mert amúgy a magyarság söpredékéből álló) "szurkolók" kritikája azonban nem hogy nem tilos, hanem kimondottan szükséges is. Házhoz mentek egy kurva nagy pofonért, ami önmagában nem is volna baj, de közben súlyosan rontottak a magyarság megítélésén éppúgy, mint a szlovákiai magyarság helyzetét is tovább rontották. Erre semmi szükség nem volt.

A szentkoronaradio.com-os (értjük, ugye, ".com" annyi mint "commercial") linkhez meg csak annyit, hogy az a site szövegben, szerkesztési módban, stílusban és a hozzászólások (hozzáordítások, hozzáböfögések, hozzáfingások) alapján is lenyűgöző kurucinfó klón. A szemétdomb ahhoz képest sebészeti műtő.

Neville 2008.11.17. 16:27:41

Vakablak te tényleg vak vagy, és nem kicsit, hanem nagyon. Egy jobb világban már rég bíróság előtt állnál hazaárulásért az Eörsi haveroddal együtt. Ha ennyire hungarofóbiás vagy mér nem mész el máshova? Elvileg 2008-ban, Európában ez már lehetséges....

vakablak 2008.11.17. 16:37:55

Neville, egy jobb világban te nem is léteznél. Egyébként anyád hungarofóbiás.

Neville 2008.11.17. 20:34:20

Anyám egy nagyon tisztességes magyar hölgy, aki két gyermeknek adott életet. Ungár Klára példát vehetne róla. Ellenben te pedig tipikusan azt az elfogadhatatlan, életképtelen és öngyűlölő magatartást tanusítod, hogy mi feküdjünk le mindig a mások komplexusos sirámai előtt, a mi problémáinkkal pedig inkább ne foglalkozzunk, mert még megsérti őket. Brühühü, hát oda ne rohanjak. Őket mikor érdekli a mi érzékenységünk? A mai szlovák "nemzet" nem más, mint a XIX. század baloldali sovén hülyeségeit meglovagola, maguknak "saját" identitást teremtő felvidéki szlávok gyülekezete. A jelenlegi formában kinéző létüket a baloldali felforgatásnak köszönhetik, no de nem baj, azzal együtt fognak is a porba hullani, és - népük jobbik fele - visszatérni a Magyar Szent Korona Országainak védelmező szárnya alá.

vakablak 2008.11.17. 22:48:17

Neville, szánalomból hagyom benn a hozzászólásodat, meg hogy szomorú téli estéken idehengeredve röhöghessek újra és újra egy jót. Rajtad, igen. Te nem erről a világról való vagy. Akkora balfaszságokat írtál, hogy azokat nem hogy cáfolni nem érdemes, de még szétcincálni sem. Viszont a pátoszod, az remek. Ha amúgy nem unnám a témát ennyire, talán írnék is egy paródiát a te tulipános stílusodban, de most fontosabb dolgom van.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.11.18. 21:25:33

Neville hozzászólás-paródiáját a Markov-lánccal is legenerálhatod... :)
Lesz olyan jó, mint az eredeti... :)
süti beállítások módosítása